honlap borítókép

ONLINE SZÍNHÁZI JÁTÉKAINK

ONLINE résztvevő színházi előadások és foglalkozások általános és középiskolás diákok (osztályközösségek) számára

Tekintettel a hosszan tartó pandémiás helyzetre, néhány olyan előadás, színházi játék tervét is elkészítettük, amelyet ONLINE is meg lehet tartani. Nem titkoljuk, hogy a “szívünk vérzik” valamelyest, hisz a legnagyobb jószándék, kreativitás mellett is veszteségekkel kell számolni egy élő színházi játékhoz képest. Ennek tudatában vágtunk bele ebbe a projektbe és természetesen a legjobb tudásunk szerint dolgoztunk azon, hogy magas szakmai minőséget jelentő változatokat találjunk ki. Minden  esetben nagyon számítunk a jelen lévő pedagógus kolléga segítségére! Mostanra már egy mini-repertoárt tudunk kínálni az iskolák / osztályok számára, hogy ebben a mindannyiunkat próbára tevő helyzetben se veszítsük el a kapcsolatot egymással. Minden érdeklődővel “élőben” szeretnénk találkozni és játszani (a biztonsági intézkedések betartása mellett), azonban, ha ez mégsem jöhet létre, akkor válasszatok az alábbi lehetőségek közül!

JÁTSZÓTÉR

Színházi játék a kortárs erőszakról az általános iskolák 5-6. osztályosai számára.  A játék megvalósulhat úgy, hogy a diákok otthon vannak, illetve az osztályteremben is, amennyiben rendelkezésre áll egy laptop, megbízható WI-FI kapcsolat, egy projektor és egy külső mikrofon. A pedagógust a megelőző napon felkészítjük, hogyan tudja segíteni legjobban a foglalkozást. A játék ideje kb. 90′.

TENGERPART

Színházi játék a közöny és az emberség fogalmáról, megtörtént eset alapján, középiskolások számára.  A játék megvalósulhat úgy, hogy a diákok otthon vannak és az osztályteremben is, amennyiben rendelkezésre áll egy laptop, megbízható WI-FI kapcsolat, egy projektor és egy külső mikrofon. A pedagógust a megelőző napon felkészítjük, hogyan tudja segíteni legjobban a foglalkozást. A játék ideje kb. 105′.

TISZTÁS

Színházi játék a közösség és a szabályok fogalmáról az általános iskolák 3-4. osztályosai számára.  A játék megvalósulhat az osztályteremben, amennyiben rendelkezésre áll egy laptop, megbízható WI-FI kapcsolat, egy projektor és egy külső mikrofon. A pedagógust a megelőző napon felkészítjük, hogyan tudja segíteni legjobban a foglalkozást. A játék ideje kb. 90′.

FŰ ALATT

Színházi játék a szabályok átlépéséről, a felelősség fogalmáról az általános iskolák 7-8. osztályosai és középiskolások számára.  A játék megvalósulhat úgy, hogy a diákok otthon vannak, illetve az osztályteremben is, amennyiben rendelkezésre áll egy laptop, megbízható WI-FI kapcsolat, egy projektor és egy külső mikrofon. A pedagógust a megelőző napon felkészítjük, hogyan tudja segíteni legjobban a foglalkozást. A játék ideje kb. 90′.

ARS ELŐADÁSOK ONLINE

Decemberre kidolgoztuk két új, szeptemberben bemutatott ARS színházi játékunk online változatát is. FÉNYESKEDJÉK NEKI című előadásunk a középiskolásoknak, LABIRINTUS című előadásunk az általános iskolák 5-6. évfolyamos diákjainak szól. Részletesebb ismertetőt az ELŐADÁSOK menüpont alatt találtok.

Elérhetővé vált a KÉPSZÍNHÁZ – CSOPORTÉPÍTŐ FOGLALKOZÁSunk is, mely egy bármely korosztályra szabható online színházi játék, ami főként a csoportos tablóképek készítésére és elemzésére, az Augusto Boal-féle képszínházi modellre épít.

Elkészült BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS című játékunk online filmes változata is óvodások számára. A film mellé online bejelentkezést is kínálunk, ahol az előadásban látható két színész beszélget és játszik kicsit a kicsikkel!

Bármely színházi játékunk online változatára jelentkezni továbbra is Petró Julianna kolléganőnknél lehet a petro.julianna@kavaszinhaz.hu címen, és kérjük, úgy tervezzetek, hogy ezekért a programokért is kérjük minden csoporttól az egyszeri, 20.000 Ft-os hozzájárulást!

Komplex színházi nevelési előadás

A komplex színházi nevelési előadás (Theatre in Education – TiE) olyan színházi nevelési program, amelyben a színház eszközeivel elkészített jelenetek, jelenetsorok és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetések, valamint a sajátos esztétika alapján illeszkedő interaktív munkaformák révén megvalósuló feldolgozás-továbbgondolás dramaturgiailag szerves egységet képez.  Az előadások témája mindig valamilyen erkölcsi / társadalmi probléma, ami az embert mint a jelenben élő közösségi lényt vizsgálja. Olyan műfaj, ahol a nézőt helyezik a középpontba és módszerré vált az alkotó résztvevői jelenlét megteremtése. Ezekben az előadásokban nem az üzenet átadása, hanem a dilemma középpontba helyezése a cél. Az alkotók igyekeznek olyan kérdést, problémát hangsúlyossá tenni, aminél a többszempontúság, a több nézőpontból való vizsgálódás elkerülhetetlen. Fórumot hoznak létre, ahol egyeztetni lehet a véleményeket, ütköztetni a gondolatokat annak érdekében, hogy párbeszéd alakuljon ki a résztvevők között. Párbeszéd a különböző értékrenddel, világlátással egy osztályban ülő diákok között, párbeszéd diákok és felnőttek között. Ezek az előadások felfoghatók performatív társadalmi beavatkozásokként is.

Értelmező és kapcsolódó fogalmak

interaktív színház / alkalmazott színház (applied theatre) / performatív módszer / színházi nevelés / komplex színházi nevelési előadás / társadalmi beavatkozás / drámapedagógia / részvételi színház / TiE - Theatre in Education / színházpedagógia / politikai színház / konstruktivista pedagógia / nemformális oktatás/ közösségi színház (community theatre) /

Share on facebook
Share on print
Share on email