karpotlas01

Kárpótlás II.

résztvevő színházi előadás felnőttek számára

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából felújítottuk KÁRPÓTLÁS című komplex színházi nevelési előadásunkat és a 2024/2025-ös évadban néhány alkalommal felnőtteknek is bemutatjuk.

Történetünkben három generáció él együtt: a holokauszt-túlélő nagymama, az apa és a 18 éves Gergő, akinek szenvedélye a filmkészítés. A játék kerete egy filmforgatás, ahol Gergő két színészt segítségül hívva készíti élete első kisfilmjét. Mindez visszatekintés pár évvel későbbről, Gergő a saját történetét meséli el, ahogy a kamera megvásárlásához megpróbálta nagymamáját becsapni, “kicsalni belőle” a történetét. Milyen következményei lettek ennek és mindez hogyan változtatta meg őt gyökerestül? Mit jelentenek a családi történetek személyesen a családtagoknak, és mit a társadalmi (történelmi) emlékezet szempontjából?

A színházi játék során előre elkészített és improvizált színházi jelenetek váltják egymást feszes dramaturgia rendben a résztvevőknek szóló ún. nyitásokkal, amikor a jelen lévő néző-résztvevők kapnak érdemi lehetőséget a történethez és a történetbe való bekapcsolódásra beszélgetések, viták és különböző színházi, drámapedagógiai formák alkalmazásával.

Játékidő: 150’

Író-rendező: Romankovics Edit
Látványtervező: a másik Kiss Gabriella
ARS konzulens: Bori Viktor
Színészek: Milák Melinda, Bori Viktor / Gyombolai Gábor, Boznánszky Anna / Benkő-Kovács Gergő

Az előadás az EMIH Magyar Zsidó Szövetség megbízásából, a Miniszterelnökség, a MAZSÖK és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre.

Értelmező és kapcsolódó fogalmak: interaktív színház / alkalmazott színház (applied theatre) / performatív módszer / színházi nevelés / komplex színházi nevelési előadás / társadalmi beavatkozás / drámapedagógia / részvételi színház / TiE – Theatre in Education / színházpedagógia / politikai színház / konstruktivista pedagógia / nemformális oktatás/ közösségi színház (community theatre) /