Olyan tréninget keres cége, csoportja számára, mely valódi változásokat képes elérni? Kipróbált már minden klasszikus tréning módszert? Kreatív és személyre szabott megoldásra vágyik? Szeretne biztos lenni abban, hogy társadalmilag felelős vállalkozást támogat megrendelésével?

A Drámatréning Qt. Nonprofit Kft. A Káva Színház társadalmi vállalkozása. A befolyt bevételből hátrányos helyzetű gyerekek részvételét finanszírozzuk színházi nevelési előadásaikra.

Előadásaink során számtalan élethelyzettel, csoporttal, személyiséggel találkoztunk, beszélgettünk, gondolkodtunk együtt. Ezeket a tapasztalatokat továbbfejlesztve döbbentünk rá, hogy a reflektív együttgondolkodás, a problémák több oldalról való megvizsgálása, a helyzetek tudatos(abb) kezelésének megtapasztalása kifejezetten hasznos lehet felnőttekből álló csoportok számára. Ezt a módszert neveztük el drámatréningnek.

A drámatrénig módszer során színházi szituációkon keresztül gondolkodnak a résztvevők. Olyan helyzeteket vizsgálnak, amelyek az adott csoport problémáira reagálnak, azokhoz szorosan kapcsolódnak. A tréning során a résztvevők aktívan, véleményüket elmondva, másokét meghallgatva alakítják a történetet, és a résztvevők több nézőpontból ránézhetnek a problémát kiváltó helyzetekre, szituációkra.

A drámatréning módszer megoldásokat keres, és ezeket a megoldásokat kipróbálja, ütköztetheti más emberek véleményével annak érdekében, hogy a tréning során valóban változást lehessen elérni.

A drámatréning alkalmak MINDIG személyre szabottak, egy adott csoport problémájára fókuszálnak, az adott csoport problémájára készülnek el. Természetesen vannak általános emberi problémák, dilemmák, de mivel minden csoport más, az az egyeztetés során dől el, hogy milyen központi probléma vagy annak melyik szegmense köré épül a tréning.

A komplex színházi tréning

A drámatréning alkalmával egy fiktív történettel ismertetjük meg a résztvevőket. Ennek bizonyos pontjait, fordulatait a drámatrénerek előre meghatározzák, viszont a hiányzó részeket a tréningen résztvevő csoportnak ajánljuk kitalálásra, meghatározásra, úgy hogy ők szerepeken keresztül vizsgálhatják meg az összetartozás nehézségeit. A résztvevők tehát nem csak megfigyelői, hanem írói, rendezői és szereplői is a történetnek, ami a helyzetek eljátszásával és elemzésével születik meg.

A módszer hatékonyságáról

A drámatréning három szinten tud változást elérni a résztvevőben: a Tudás, a Készségek és az Attitűdök szintjén. A szerepjátékok során meg lehet tapasztalni azt, hogy milyen másnak a szerepében lenni, lehetőség van ránézni egy helyzetre más nézőpontból, és reflektálni lehet a megtapasztalt problémára, vagyis ezeknek a lehetőségeknek a segítségével létrejön az attitűdváltozás és fejlődnek a kommunikációs- és vitakészségek. A drámatréning módszer megteremti azt a lehetőséget, hogy tapasztalathoz juttassa a résztvevőket, új ismeretekkel és belátásokkal gazdagítsa őket, hogy a viselkedési sémáik változhassanak, hogy a berögzült attitűdöket, gondolkodási sémákat és szokásokat elengedhessék a fikció világán keresztül.

Visszajelzések:

„Fantasztikus volt, hogy színészekkel és egy profi trénerrel szemléltették a TM-et. Teljesen más megközelítésben, ami gyakorlatias és hasznos volt számomra. Több dolgot is meg fogok csináltatni a kollégáimmal, ami a tréningen elhangzott.”

„Kiváló, várakozásaimon felüli. Nagyon tetszett a “színészi” megközelítés. Hitelesek voltak és felkészültek. Jó volt ezen a tréningen részt venni, tudtak újat mutatni.”

„Egy újszerű és rettentő gyakorlatias megközelítés, kifejezetten érdekes köntösben, kiváló abszolút profi trénerekkel.”

“Mindig nagy élmény kollégáinknak, amikor kiváló drámaszínészekkel különleges, rendhagyó módon dolgozhatnak fel egy-egy témát. A színészek képesek olyan légkört teremteni, ami mély, őszinte beszélgetéseket eredményez. Munkatársaink valós élethelyzeteken keresztül kerülnek közel a feldolgozott téma kihívásaihoz.
HR-esként úgy látom, külön érték számunkra az, ahogy a drámaszínészek tapasztalatukkal és értő figyelmükkel azonnal megtalálják azt a “kulcsmomentumot”, amire érdemes egy – a céljainkat támogató  –  fejlesztési programot kialakítani.”

Bekk Angelika – HR fejlesztési szakértő, Raiffeisen Bank Zrt.

 

 

Forprofit szektor:

Raiffeisen Bank Zrt.

Europa Universitas Kft.

IKEA

K&H Bank Nyrt.

Richter Gedeon Nyrt.

Sanofi-aventis Zrt.

Sanoma Budapest Zrt.

Sysdata Kft. (Siemens)

Állami szektor:

Közigazgatási Hivatalok valamennyi megyeszékhelyen

Magyar Közigazgatási Intézet

Tempus Közalapítvány

Nonprofit szektor:

Autonómia Alapítvány

CTF Alapítvány

International Labour Office (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet)

Philos Alapítvány

Salva Vita Alapítvány

Soros Alapítvány

ELŐADÁS
DIÁK
GONDOLAT / MÁSODPERC

2018 © Káva Kulturális Műhely Egyesület. Minden jog fenntartva

powered by DEVWING