5_A hianyzó padtárs_KávaKulturalisMűhely

A HIÁNYZÓ PADTÁRS

Az A.H.P. társulat a Káva drámatanárainak, az AnBlokk társadalomkutatóinak és roma fiatalok egy csoportjának közös vállalkozása. Egy-egy város közéletét megszólító részvételi színházi előadásainkban a helyi civilszervezetekkel, a sajtó munkatársaival és középiskolásokkal közösen vizsgálunk politikai dilemmákat.

Az alkalmi színházi társulatot 2011-ben hozták létre drámatanárok, társadalomkutatók és olyan amatőr színészek, akik a saját élettörténetüket jelenítették meg a színpadon.

A foglalkozások a szolidaritás, a versengés és az iskolai szelekció témaköreit dolgozzák fel városi-iskolai életképek részvételi színházas megjelenítésével. A résztvevőkkel az iskolai és a társadalmi karrier összefüggéseit boncolgatjuk úgy, hogy a színpadra helyeztük azokat a fontos szereplőket, akik egy városi oktatási rendszer működéséről döntenek. Azt reméljük, hogy a színpadon megjelenített szelekciós pontok olyan drámai, kibontható helyzetek, amelyeken keresztül esély van meglátni az intézmények működését, a tanárok, önkormányzati képviselők, szakértők érveiből gesztusaiból megérteni valami fontosat az iskolából is.

A színházi jelenetek a főszereplők improvizációiból, az ő tapasztalataik alapján születettek. A szereplők élettörténetei mellett felhasználtunk a felkeresett városokban készített társadalomtudományi interjúkat is. Nehéz, „válságos” élethelyzetek kerülnek elénk, amelyek lehetséges megoldásain közösen gondolkodunk a néző-résztvevő diákokkal. A változás előidézésében támogatnak és akadályoznak bennünket azok a fiatal roma színészek, akik megtapasztalták a színpadon bemutatott élethelyzeteket. A közönség javaslatainak, kreatív ötleteinek kipróbálása és továbbgondolása a társadalmi tapasztalatokról szóló absztrakt gondolkodás képességét fejleszti, végső soron a társadalmi szerepek megértésére és újragondolására tanít.

 

TOVÁBB A PROJEKT OLDALÁRA
Share on facebook
Share on print
Share on email