Kava_AllamoplgariSzinhaz_Pedagogusok_fotoCsoszoGabriella-7377-2

ÁLLAMPOLGÁRI SZÍNHÁZ – közösségi színházi projekt

A Káva 2019. februárjában ÁLLAMPOLGÁRI SZÍNHÁZ néven indított színházi foglalkozás-sorozatot, melyre olyan 18 év feletti érdeklődők jelentkezését várta, akik szeretnék élményeiken és gondolataikon keresztül feldolgozni egy központi témát. 

A program során közösségi színházi előadást készítünk felnőtt civilekkel. Célunk, hogy a résztvevők a színházcsinálás minél több fázisába aktív résztvevőként vonódjanak be (beleszólhassanak a konkrét jelenetek, a rendezés, a látvány és a dramaturgiai szerkezet alakulásába).

Miben más az ÁLLAMPOLGÁRI SZÍNHÁZ, mint egy felnőtt színjátszó csoport?

A résztvevők performativitás eszközét használják, nem a színpadi képességek vannak a középpontban. A színház eszköz, hogy a csoportot foglalkoztató kérdésekről lehessen beszélni. Nem a művészi produktum, hanem a fókuszban álló téma a fontos. Itt az előadás a résztvevőkből, az ő gondolataikból fakad.

Az új előadás a Káva felnőtt civileknek szóló Állampolgári Színház elnevezésű közösségi színházi projektjének harmadik etapja keretében valósul meg; egyben pilot-programja a KA2 jelű Erasmus+ nemzetközi stratégiai partnerségi programunknak is.
Meglátásunk szerint a pedagógusok az iskola mindennapjainak szakértői. Ők ismerik legjobban az iskola világát, az iskolahasználók (diákok, szülők, tanárok) problémáit, láthatják a rendszer-szintű problémákat és talán reflektálni tudnak / akarnak ezekre.
Célunk egy nyilvános – a résztvevő célcsoport személyes történeteiből épülő félfikciós (a begyűjtött történetekből íródó) – közösségi színházi előadás létrehozása és bemutatása néhány alkalommal. A történet szándékaink szerint nem egyvalaki személyes sztorija lesz: abból épül, amiket a célcsoport ad, de megpróbál minél inkább közössé válni. Ezt a közös történet próbáljuk elmesélni a színházban. Legfőbb szándékunk a pedagógusok hangjának felerősítése.

2021 szeptemberében workshopot tartottunk a leendő civil szereplőknek, a foglalkozások-próbák pedig október 3-án kezdődtek. A bemutatót 2022 februárjában tartjuk a budapesti MU Színházban, a Káva Műhelyben.

Alkotói stáb:
rendező – Sereglei András
videó, technika – Somorjai Márton
kávás színészek az előadásban – Somorjai Márton, Takács Gábor
író, dramaturg – Róbert Júlia
látványtervező – a másik Kiss Gabriella
szervezés – Petró Julianna
gazdasági projektvezető – Balassa Zsófia
kommunikáció: Szilasi Flóra, Sólyom-Nagy Fanni
értékelés, dokumentáció – Somorjai Márton, Takács Gábor
szakmai projektvezető – Takács Gábor

Az Aziskoláját! előadás az Aristic Citizenship Education through Community Theatre Practice  projekt részeként az Erasmus+ támogatásával valósult meg.

Az Erasmus+ nemzetközi Stratégiai Partnerségi projekt aloldala

Az előadás honlapja megtalálható ITT

A Káva Kulturális Műhely 2020 januárjában indította útjára Állampolgár Színház című közösségi színházi projektjének második részét. Az újonnan összeállt csapat egy évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a klímatehetetlenség témájának mentén.

Milyen áldozatokat kíván a Föld megmentése? Fenntartható faj az ember? Mik a jellemzői a Homo Naturalis (Fenntartható Ember) fajnak? Ki mond(hat)ja meg nekünk / kinek hihetünk azzal kapcsolatban, mit kell tennünk, hogy túléljük a klímakatasztrófát? Vagy megérett az ember a pusztulásra? Képesek vagyunk több generációval előre tervezni, és értük a saját jólétünk kárára áldozatokat hozni? Elvész-e a művészet spontaneitása egy fenntartható világ racionális  praktikumában? Ha már úgyis elkéstünk a túlélésért folytatott versenyfutásban, miért ne élvezzük ki az utolsó szép évszázadot, évtizedeket, éveket?

Az eredeti tervek szerint egy három hónapos próbafolyamatot követően közösségi színházi előadás zárta volna a közös gondolkodást és alkotást, de a koronavírus-járvány közbeszólt… A pandémia kétszer is megakasztotta a folyamatot, így végül a csoport tagjainak részvételével készült film tud majd némi betekintést adni az érdeklődőknek a közös munkájába. A jeleneteket a csoport tagjai írták.

A Káva 2019 februárjában indtotta el első Állampolgári Színház című közösségi színházi színházi projektjét, melyre olyan 18 év feletti érdeklődők jelentkezését várta, akik élményeiken és gondolataikon keresztül szeretnék feldolgozni a LAKHATÁS – OTTHON témáját. A próbafolyamat során a résztvevők saját történeteiből közösségi színházi előadás született, melyet májusban, mindössze egy alkalommal mutattunk be.