6_Az emlékezés drámái_KávaKulturalisMűhely

AZ EMLÉKEZÉS DRÁMÁJA

Komplex színházi, drámapedagógiai és képzőművészeti projekt középiskolások számára.

Projektünk fő célja a társadalmi emlékezet kereteinek újraalkotása volt személyes (egyéni és közösségi) játékélményeken és alkotáson keresztül.

A Káva 2013 tavaszán indította útjára Az emlékezés drámái elnevezésű programsorozatát, melynek keretében négy színházi játékot készített el egymással párhuzamosan. Az emlékezés drámái a magyar történelem egy-egy epizódját több nézőpontból dolgozza fel 9-13. évfolyamos középiskolás diákokkal. A színházi játékok elsősorban nem a történelemről, hanem az emlékezésről, mint társadalmi cselekvésekről hoztak létre új tudást a résztvevőkkel. Történelmi, társadalmi témáink voltak: Trianon (Üres lap), Holokauszt (Kárpótlás), ügynök-ügyek (Jelentés), romák elleni gyilkosságsorozat (Szobor).

A program kiterjesztéseként a Káva egy három foglalkozásból álló foglalkozássorozatot hozott létre, amelynek középpontjában a Holokauszt és a Holokauszt emlékezete állt: ez lett Az emlékezés drámája projekt. A program öt iskolában, iskolánként két-két osztály bevonásával valósult meg egy 2014. évi tavaszi és egy őszi hullámban. A részt vevő iskolák nyílt felhíváson jelentkeztek a programba; az iskolai kapcsolattartó tanárok felkészítő majd a feldolgozást segítő találkozókon vettek részt; az iskolánként összesen hat foglalkozást társadalomtudományos kutatás kísérte; három osztály közreműködésével dokumentumfilm készült; a programsorozatot egy közös kiállítás és filmvetítés zárta le a MU Színházban, 2014 decemberében.

TOVÁBB A PROJEKT OLDALÁRA