Káva Önkéntes Kódex

Nagyon örülünk, hogy önkéntes programunk iránt érdeklődsz!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az önkénteskedésről,

kérjük, figyelmesen olvasd át!

A Káváról

A Káva színházi neveléssel foglalkozó színház, társulat, közösség. Olyan előadásokat csinálunk – főként gyerekeknek és fiataloknak, de alkalmanként felnőtteknek is – ahol nem csak néző, hanem résztvevő is lehetsz, persze csak ha akarsz! Itt elmondhatod a véleményed a színészeknek, kifejtheted gondolataidat, de akár hátradőlve megnézheted az előadást is, ha éppen úgy komfortosabb számodra!

A Kávában hisszük, hogy azért vagyunk, hogy részt vegyünk a saját életünkben. Ne csak legyünk, hanem éljünk. Gondolkodva, cselekedve, közösségben.

Hogy miért jó nálunk önkéntesnek lenni?

 • Mert jófej emberekkel ismerkedhetsz meg. Tényleg.
 • Mert egy közösség tagja lehetsz. A Káva több mint munkahely!
 • Mert szuper előadásokon vehetsz részt.
 • Mert új feladatokban próbálhatod ki magad, ezáltal fejlődhetsz, tanulhatsz, tapasztalatot szerezhetsz, amit talán későbbi munkád során is hasznosíthatsz.
 • Mert megismerkedhetsz egy civil szervezet / színház működésével
 • Mert az itt töltött idődet beleszámíthatod a kötelező iskolai közösségi szolgálatod 50 órájába! Ha már kötelező, hozd ki belőle a legjobbat!

Mi kell ahhoz, hogy önkéntes legyél nálunk?

 • ha egy egész évadra szeretnél az önkéntesünk lenni, akkor havi minimum 8 óra önkéntes tevékenységre szánt idő. 
 • részvétel az önkéntes találkozónkon (kb. három havonta 1-1 alkalom), ahol megismerkedhetsz velünk, és a többi önkéntessel! Ez nem kötelező, de erősen javasolt!
 • egy évados elköteleződés (a színházi évad nagyjából egybeesik az iskolai tanévvel)
 • nyitott, rugalmas, a Káva misszióját szem előtt tartó attitűd
 • 16 év alatti diákok esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat

Milyen feladatokra számíthatsz?

Önkénteskedésed során rengeteg lehetőséged lesz arra, hogy különböző dolgokban kipróbáld magad: rendezvényen való segédkezés, irodai adminisztráció, előadásokon, próbákon asszisztencia, nyári táborokban felügyelet, fordítói feladatok, szórólapozás, kommunikációs feladatok, közösségi kertészkedés, blogolás, fotózás, videózás, stb.

Önkéntes alapelveink

Légy a közösség aktív tagja!

Szeretnénk, ha úgy tekintenél a nálunk töltött önkénteskedésre mint lehetőségre. Ez egy lehetőség arra, hogy egy közösség részese legyél, hogy megismerkedj – magaddal és másokkal is! Erre kiváló alkalmat fognak nyújtani a közösen végzett feladatok, a Facebook-csoportunk, és az önkéntes találkozók!

Mutasd meg magad!

Van egy eltitkolt képességed? Szólj, írj, adj füstjeleket! Mi igyekszünk mindent megtenni, hogy ezt a tehetséged nálunk kibontakoztathasd! Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig csak jó és izgalmas feladatokat fogsz kapni, de az itt töltött időd alatt igyekszünk olyan feladatot adni, amiben komfortosan érzed magad, és ami hosszú távon hasznos is lehet számodra.

Amit elvállaltál, csináld meg!

Bár önkéntes munkát végzel, a segítségedre nagyon számítunk. Ha az utolsó pillanatban lemondasz egy elvállalt feladatot, azzal nem csak velünk, hanem önkéntes társaiddal is kiszúrsz!

Ha baj van, szólj!

Ha egy feladat nem megy, vagy nem érzed magad benne jól, inkább szólj, segítünk!

 Légy elérhető!

Nem kell regényeket írni, válaszként egy rövid jelzés is elég, de kérjük, a megkeresésekre minden esetben reagálj!

Adminisztráció

…szülői beleegyező nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy nálunk önkénteskedj. Ezt e-mailen is elküldhetjük, és az első alkalommal hozd el magaddal kinyomtatva, szülő/gondviselő által aláírva.

…akkor ugyanazok az alapelvek vonatkoznak rád, mint az önkénteseinkre.

…előzetesen iskoláddal szerződést kell kötnünk. Ha egy iskolától többen jöttök, akkor elég egyszer megkötni a szerződést.

….van egy nyilvántartó lapod/füzeted, amit magaddal kell hoznod, ezt mi minden nálunk töltött nap (az elvégzett tevékenység) után kitöltünk.

…kérjük, jelezd, és megbeszéljük a részleteit!

 …akkor, mivel a Káva hivatalosan regisztrált önkénteseket fogadó szervezet, önkéntes szerződést kötünk.

Nagyon reméljük, hogy meghoztuk a kedvedet ahhoz, hogy önkéntesünk legyél! Várunk szeretettel!

Önkéntes-koordinátor:

Kertész Fanni

+36 30 5554269
solyomnagy.fanni@kavaszinhaz.hu

OSZD MEG EZT A BEJEGYZÉST!