3_Platform-műveszet_Részvételi Művészeti program_KávaKulturalisMűhely

PLATFORM MŰVÉSZET – RÉSZVÉTELI MŰVÉSZETI PROGRAM

A Platform-művészet: Részvételi Művészeti Program több civil csoport – a Káva Kulturális Műhely, a StereoAkt, a Parforum (egykori anBlokk) Részvételi Műhely, a Murál Morál, a SzoMaRo, a FreeDoc – és további független alkotók, valamint roma civil aktivisták kezdeményezése (projektvezető: Oblath Márton). 2016 tavaszán SajatSzinház.org munkacímen hosszú művészetpedagógiai folyamatot indítottunk el hat településen, a Norvég Alap támogatásával (azonosítószám: HU07-0253-B2-2016). A 2017 tavaszáig tartó folyamat eredményeként új, dokumentumokon alapuló részvételi művészeti alkotásokat hoztunk létre a falvak lakóival: az Ormánságban a munka világa és a jövőkép tematikát feldolgozva, Borsodban pedig az egészségügyi rendszerben szerezett tapasztalatok és a személyes élettörténet összefüggéseiről.

A tíz hónapos pedagógiai és művészeti program egyúttal akciókutatási folyamat is volt, amelyben a résztvevőkkel közösen tártuk és dolgoztuk fel, végül pedig új dokumentum-színházi előadások formájában nyilvánosan is bemutattuk, hogy miként működnek – és hogyan változtathatók meg – az „egyén” és a „rendszer” közötti kapcsolatok egy kistelepülésen. A dokumentum-színházi előadások résztvevő-alkotói elsősorban roma fiatal felnőttek és a középkorosztályhoz tartozó nők voltak.

A projektben a Káva alkotói az ELVESZETTEK – a hiányzó pillanat című részvételi színházi előadással voltak jelen, melyet főként vidéki településeken mutattunk be középiskolás és felnőtt résztvevők közreműködésével. A kutatáson alapuló részvételi színházi program a menekültek és a hatalom témakörét vizsgálta egy metaforikus történeten keresztül. Az előadásban roma amatőr színészek játszottak együtt a Káva színészeivel. A célunk az volt, hogy a közönség a közös gondolkodáson és játékokon keresztül „leírást készítsen” a társadalmi valóságról, aminek a hatalmi viszonyait nem ismerjük, vagy legalábbis nagyon másként látjuk…Az előadást szervesen egészítette ki egy kutatási folyamat.

Irodalmi alap: Luc Boltanski La nuit de Bellelande című drámája.

Író, dramaturg: Róbert Júlia

Látványtervező: Kiss Gabriella

Játékvezető: Takács Gábor

Színészek: Beri Amália, Kardos János, Királyvári Melinda, Kovács Szabina, Lakatos Gina, Moczó Róbert, Varga Attila

Rendező: Sereglei András

TOVÁBB A PROJEKT OLDALÁRA