2018

Visszanéző – 2018

Milyen év volt a Káva számára 2018?

Nehéz minden évvégi összegzés, főként, mert a mi ritmusunk inkább évadokhoz és nem évekhez kötődik. Vagyis ez az évad nem is olyan régen kezdődött, most meg kéne valamit mondani az évről, aminek az első fele még egy másik évadhoz tartozott. Vagyis végtelen messzeségben van már…

Nehéz volt ez az időszak mert nem csak a társadalmi – politikai – szakmapolitikai helyzet hatott ránk, hanem egy belső átrendeződést is el kellett indítanunk, hogy a korábbi években – elsősorban a pályázati rendszer ellentmondásaiból, anomáliáiból fakadó – felhalmozódott és magunk előtt görgetett belső adósságunkat végre elkezdjük rendezni. Olyan társulat vagyunk, melynél nem csak a menedzsment tagjai, hanem a színészek is állásban vannak, ennek is megvannak a maga szépségei egy olyan korban, melyben minden a rövidebb lélegzetű projektek felé hajtana bennünket…

Na, de amúgy ez egy izgalmas és mozgalmas év volt, a problémák meg arra vannak, hogy megoldjuk őket.

És akkor itt egy messze nem teljes összegzés, ami azért arra jó, hogy képet kapjatok arról, mi történt velünk az elmúlt 12 hónapban.

Merre jártunk, hol tartottunk előadást vagy foglalkozást? – Celldömölk, Nagyvárad, Kassa, Siklósbodony, Mezőcsokonya, Kaposvár, Salgótarján, Debrecen, Szigetcsép, Tatabánya, Pozsony, Csallóközaranyos, Székesfehérvár, Százhalombatta, Budakalász, Regensburg, Frankfurt, Vác, Balatonalmádi. Ezen kívül voltunk tanulmányúton Drezdában, valamint Zsófi Bergenben. Más nemzetközi projektjeink révén Kaunasban és Leedsben is jártunk.  Budapesten belül ezeken a helyeken fordultunk meg a legtöbbször: MU Színház, stúdió (Káva Műhely), Trafó Kortárs Művészetek Háza, Örkény Színház stúdiója, TEMI Fővárosi Művelődési Háza, Bethlen Téri Színház.

Gyerekeknek és fiataloknak játszottunk 111 alkalommal komplex színház nevelési előadást (résztvevő színházi előadást), felnőttekkel  25 alkalommal találkoztunk. Neringa nevű diákszínjátszó csoportunk év közben megújult, új vezetőket kapott és tartott 40 alkalommal próbát, foglalkozást.  Drámaórát, drámafoglalkozást, gyakorlatsort 91 alkalommal tartottunk, így az éves összes játékunk száma: 267.

Öt bemutatónk volt 2018-ban: Talpuk alatt (koprodukcióban a Nemzeti Táncszínházzal és a Duna Táncműhellyel), A talált gyerek (a Káva Stúdió vizsgaelőadása), Csapdaváros (a Káva Stúdió vizsgaelőadása), 7305 nappal később (közösségi színházi előadás a siklósbodonyi fiatalokkal), Megtart, nemenged (koprodukcióban a Vekker Műhellyel és az Ifjú Szívek Táncszínházzal)

Írtunk és beadtunk (vagy beadtak a közreműködésünkkel) összesen 22 db. pályázati anyagot. Ebből 6 nem nyert, 1 még függőben van, a többi nyert.

Voltak nálunk többször is külföldi csoportok (jellemzően egyetemekről, ahol színházi és/vagy drámás, esetleg szociológiai képzés folyik) a munkánkat megnézni, szerveztünk két drámás tábort és egy közösségi színházas nyílt kurzust (Vibeke F. Havre, norvég szakember meghívásával).

Nagyobb, egy évnél hosszabb távú projektjeink is indultak (vagy épp befejeződtek): elindult Hódmezővásárhelyen és környékén megvalósított, 12 intézményt érintő NOÉ elnevezésű projektünk, véget ért az OSIFE-vel közös, a társadalmi bázisunkat növelő munka. Két pályázati programunk is indult a Belügyminisztérium, illetve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács  támogatásával (JUVENTAS) és több nemzetközi programban is partnerek lettünk (ATIPIA, NORDIC). Ez utóbbiak nemzetközi stratégiánkba illeszkedő projektek, európai intézmények és civil szervezetek kapcsolatrendszerének, hálózatának építéséről szólnak, melyek a különleges színházi formákat vagy az interaktivitást helyezik a középpontba. Emellett társszervezői voltunk az EVENS Foundation által szervezett Art and Education nevű budapesti szemináriumnak.

Szeptemberben olyasmire vállalkoztunk, amit korábban még sosem csináltunk: 12 követet kértünk fel, hogy képviseljenek bennünket az ÚjNapÚjRemények projektben, és vigyék a Káva hírét minél messzebbre. Követeink mindössze 4 hét leforgása alatt több mint 260 támogatóhoz jutottak el, és összesen több mint 1,7 millió Forintot gyűjtöttek össze. Ebből az összegből támogattuk az évad első felében a Káva résztvevő színházi előadásait, amelyekből szeptember óta 78 volt. Ezeken az előadásokon összesen több mint 2300 (!) fiatal vehetett részt, akik így megtapasztalhatták a közös gondolkodás élményét. Reméljük, ezzel hozzájárulunk, hogy tudatosabb, magukért és egymásért felelős állampolgárokká váljanak! Ezúton is köszönjük mindezt 12 követünknek, akik elképesztő lelkesedésükkel és kreativitásukkal a gondolkodó fiatalokért kampányoltak, és minden támogatónknak, hogy nekünk is új lendületet adtak ügyünkhöz!

2018-ban indult önkéntes programunk, amire rekordsebességgel közel 100-an jelentkeztek. Programunkon azóta sokat változtattunk, és persze önkéntesekkel is bővültünk, akik egyre inkább részeseivé váltak a Káva életének.

A száműzött herceg című előadásunkat beválogatták a DESZKA Fesztivál programjába és Kaposváron is jelen voltunk a IX. ASSITEJ Biennálén Peer Gynt című előadásunkkal. Ez utóbbit az ifjúsági színházi kategóriában Üveghegy díjjal zártuk.

Nagyjából ennyi, a tények szintjén. És még így is sokminden kimaradt. És már a nyakunkon a 2019-es év. Majd azt is jól összegezzük. Ha odaérünk a végire, majd akkor.

 

 

 

 

 


 

OSZD MEG EZT A BEJEGYZÉST!