2019

Visszanéző – 2019

Milyen év volt a Káva számára 2019?

Nehéz minden évvégi összegzés, mert a mi “ritmusunk” évadokhoz és nem évekhez kötődik. Vagyis ez az évad szinte még csak most kezdődött, és máris kellene valamit mondani az évről, aminek az első fele még egy másik évadhoz tartozott. Vagyis végtelen messzeségben van már…

Az elmúlt évben nem csak az aktuális, mindenki számára ismert társadalmi – politikai – szakmapolitikai helyzet hatott ránk, hanem egy újabb belső átrendeződést is el kellett indítanunk, hisz kommunikációs munkatársunk (Fanni) már babázik, az ő helyére érkező fiatal munka-társunkat (Julcsit) – teljesen értehető módon – az egyetem “elrabolta”, és gazdasági vezetőnk (Zsófi) is babát vár. És elkezdtük a felkészülést a két új színész-drámatanár kolléga (Anna, Gergő) fogadására is.

És akkor itt egy messze nem teljes összegzés, ami azért arra jó, hogy képet kapjatok arról, mi minden történt velünk az elmúlt 12 hónapban.

Merre jártunk, hol tartottunk előadást vagy foglalkozást? – Jászárokszállás, Zalakaros, Nagykanizsa, Budaörs, Cegléd,Vecsés, Kiskunhalas, Dabas, Ráckeve, Nagykáta, Nyíregyháza, Debrecen, Nagykőrös, Pomáz, Tatabánya, Dunakeszi, Isaszeg, Halászetelek, Gödöllő,  Salgótarján, Hódmezővásárhely, Mindszent, Szegvár, Sopron, Göd, Celldömölk, Jánoshalma, Kisszállás, Kelebia, Győr, Makó, Sárbogárd. Ezen kívül nemzetközi projektjeink keretében voltunk vendégjátékon, tanulmányúton vagy workshopon Ingolstadtban, Frankfurtban, Kolozsváron, Regensburgban, Hildesheimben,  Reichenowban, Reykjavikban, Berlinben, Malerarguesben, Kassán, Beregszászon, Rotterdamban. Budapesten belül ezeken a helyeken fordultunk meg a legtöbbször: MU Színház, stúdió (Káva Műhely), Bethlen Téri Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Örkény Színház stúdiója, TEMI Fővárosi Művelődési Háza, Nemzeti Táncszínház.

Gyerekeknek és fiataloknak játszottunk 172 alkalommal komplex színház nevelési előadást (résztvevő színházi előadást), felnőttekkel 32 alkalommal találkoztunk. Neringa nevű diákszínjátszó csoportunk tartott 36 alkalommal próbát, foglalkozást.  Drámaórát, drámafoglalkozást, gyakorlatsort 117 alkalommal tartottunk, így az éves összes játékunk száma: 357.

Kilenc (!) bemutatónk volt 2019-ben: Kopogtatás (ARS ea. NOÉ projektünkön belül), Elveszve (ARS ea. NOÉ projektünkön belül), Kőbe vésve (ARS ea. NOÉ projektünkön belül), Boszorkányüldözés (ARS ea. NOÉ projektünkön belül), Legalább nulláról kezdeni (fórumszínházi előadás Nyíregyházán), Házam hazám (Állampolgári Színház projektünkön belül felnőtt közösségi színházi ea.), Sorsjegy (ARS ea. középiskolásoknak), Méretre vágva (ARS ea., koprodukcióban a győri RÉV Színházzal), Ma már nem mész sehova (felnőtt ea. a Kassai Thália Színházzal együttműködve).

Írtunk és beadtunk (vagy beadtak a közreműködésünkkel) összesen 30 db. pályázati anyagot. Ebből 9 nem nyert, 2 még függőben van, a többi nyert.

Voltak nálunk többször is külföldi csoportok (jellemzően egyetemekről, ahol színházi és/vagy drámás, esetleg szociológiai képzés folyik) a munkánkat megnézni, szerveztünk két drámás tábort és egy drámás nyílt kurzust (Chris Cooper, angol szakember meghívásával).

Nagyobb, egy évnél hosszabb távú projektjeink is folytatódtak (vagy épp elkezdődtek): második évébe lépett Hódmezővásárhelyen és környékén megvalósított, 12 intézményt érintő NOÉ elnevezésű projektünk, valamint ősszel elindult MAGELLÁN elnevezésű, szintén 12 intézményt érintő, hároméves budapesti és Budapest környéki projektünk. Véget ért a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács  támogatásával megvalósult JUVENTAS I. néven futó programunk és elindult a JUVENTAS II. projekt. (Sőt, még decemberben kiderült, hogy 2020 második felében elindulhat a JUVENTAS III. projekt is.) Több nemzetközi programban is partnerek voltunk (ATIPIA, PARTICIPATE IN YOUR LIFE). Ez utóbbiak nemzetközi stratégiánkba illeszkedő projektek, európai intézmények és civil szervezetek kapcsolatrendszerének, hálózatának építéséről szólnak, melyek a különleges színházi formákat vagy az interaktivitást helyezik a középpontba.

Szeptemberben másodszor vállalkoztunk egy nagyon izgalmas dologra: újabb 14 követet kértünk fel, hogy képviseljenek bennünket az ÚjNapÚjRemények projektben, és vigyék a Káva hírét minél messzebbre. Követeink mindössze 4 hét leforgása alatt több mint 300 támogatóhoz jutottak el, és összesen több mint 1,3 millió Forintot gyűjtöttek össze. Ebből az összegből támogattuk az évad első felében a Káva résztvevő színházi előadásait, amelyekből szeptember óta 80 volt. Ezeken az előadásokon összesen sok-sok fiatal vehetett részt, akik így megtapasztalhatták a közös gondolkodás élményét. Reméljük, ezzel hozzájárulunk, hogy tudatosabb, magukért és egymásért felelős állampolgárokká váljanak! Ezúton is köszönjük mindezt követeinknek, akik elképesztő lelkesedésükkel és kreativitásukkal a gondolkodó fiatalokért kampányoltak, és minden támogatónknak, hogy nekünk is új lendületet adtak ügyünkhöz!

2019-ben folytatódott önkéntes programunk is, amire korábban közel 100-an jelentkeztek. Nélkülük már nagyon nehezen képzeljük el működésünket, nagyon sok területen segítenek nekünk azok a fiatalok, akik szabadidejük és energiájuk-tudásuk egy részét nekünk ajándékozzák.

Talpuk alatt című előadásunkat beválogatták a DESZKA Fesztivál programjába és Berlinbe is eljutottunk az Augenblick Mal! nevű nemzetközi ifjúsági színházi fesztiválra Peer Gynt előadásunkkal.

Nagyjából ennyi volt az adatok szintjén a 22. és 23. évadunk egy-egy fele, vagyis 2019. Jöhet a következő kanyar.

 

 

 

 

 


 

OSZD MEG EZT A BEJEGYZÉST!