tarsulat

Visszanéző – 2018/2019

Milyen évad volt a Káva számára 2018/2019-es?

A huszonkettedik…háááát, húzós…de melyik nem az mostanában? Az a társadalmi, politikai és szakmapolitikai közeg, ami körbevesz bennünket, komoly nyomás alá helyez mindenkit, nem tudjuk kivonni alóla magunkat. Mégis, újra és újra meg kell találnunk magunkban azt az erőt, ami továbbhajt bennünket. Nem túlélni, hanem folyamatosan fejlődni akarunk: szakmai, szervezeti értelemben egyaránt. Ehhez komoly kapaszkodót jelent, hogy társulatként működünk, vagyis kijelenthetjük, hogy bár egyénileg nyilván sok kérdésben nem pont ugyanazt gondoljuk, de értékrendszerünk, preferenciáink, szakmai elképzeléseink vannak annyira közösek, hogy együtt képviseljük őket.

Amúgy ez egy izgalmas és mozgalmas évad volt, a problémák meg arra vannak, hogy megoldjuk őket. Szóval akkor következzen egy messze nem teljes összegzés, ami azért arra jó, hogy képet kapjatok arról, mi történt velünk a 22. évadban.

Merre jártunk, hol tartottunk előadást, foglalkozást, workshopot? – Nagyvárad (Románia), Siklósbodony, Mezőcsokonya, Kaposvár, Salgótarján, Debrecen, Szigetcsép, Tatabánya, Pozsony (Szlovákia), Csallóközaranyos (Szlovákia), Székesfehérvár, Budakalász, Regensburg (Németország), Frankfurt (Németország), Balatonalmádi, Baksa, Szalánta, Pécs, Hódmezővásárhely, Mindszent, Szegvár, Jánoshalma, Makó, Kisszállás, Kelebia, Jászárokszállás, Zalakaros, Nagykanizsa, Budaörs, Dabas, Nagykáta,  Beregszász (Ukrajna), Berlin (Németország), Nyíregyháza, Bécs (Ausztria), Nagykőrös, Gödöllő, Dorog.

Nemzetközi projektjeink révén az alábbi városokban jártunk: Kaunas (Litvánia), Leeds (Anglia), Hildesheim (Németország), Berlin (Németország), Rotterdam (Hollandia), Malerargues (Franciaország), Reichenow (Németország), Kolozsvár (Románia).

Budapesten belül ezeken a helyeken fordultunk meg a legtöbbször: MU Színház, stúdió (Káva Műhely), Trafó Kortárs Művészetek Háza, Örkény Színház stúdiója, TEMI Fővárosi Művelődési Háza, Cziffra György Művelődési Központ, Bethlen Téri Színház, B32 Galéria.

Gyerekeknek és fiataloknak játszottunk 141 alkalommal komplex színház nevelési előadást (résztvevő színházi előadást), felnőttekkel  32 alkalommal találkoztunk valamilyen formában.

Neringa nevű diákszínjátszó csoportunk megújult, új vezetőket kapott (Somorjai Márton, Németh Ági) és tartott 42 alkalommal próbát, foglalkozást, valamint létrejött az Alex története című előadás, amit 2 alkalommal játszottunk.

Drámaórát, drámafoglalkozást, gyakorlatsort 122 alkalommal tartottunk, így közösségi szakmai programjainkkal együtt (19 alkalom) az éves összes játékunk száma: 356.

Nyolc (!) bemutatónk volt az évadban: 7305 nappal később (közösségi színházi előadás a siklósbodonyi fiatalokkal), Megtart, nemenged (koprodukcióban a Vekker Műhellyel és az Ifjú Szívek Táncszínházzal, középiskolásoknak), Kopogtatás (ARS ea. NOÉ projektünkön belül, az általános iskolák 7-8. évfolyamosai számára), Kőbe vésve (ARS ea. NOÉ projektünkön belül, az általános iskolák 5-6. évfolyamosai számára), Elveszve (ARS ea. NOÉ projektünkön belül, az általános iskolák 5-6. évfolyamosai számára), Boszorkányüldözés (ARS ea. NOÉ projektünkön belül, óvodásoknak), Legalább nulláról kezdeni (fórumszínházi előadás felnőtteknek, a 21. Századi Roma NŐk Egyesületével és a Parforum Részvételi Kutatói Műhellyel közösen), Házam, hazám (közösségi színházi előadás felnőttekkel felnőtteknek, Állampolgári Színház projektünkön belül).

Írtunk és beadtunk (vagy beadtak a közreműködésünkkel) összesen 28 db. pályázati anyagot. 5 nemzetközi, 23 hazai pályázat. Ebből 3 (!) nem nyert, 12 még függőben van, a többi nyert.

Voltak nálunk többször is külföldi csoportok (jellemzően egyetemekről, ahol színházi és/vagy drámás, esetleg szociológiai képzés folyik) a munkánkat megnézni és szerveztünk két drámás tábort.

Nagyobb, egy évnél hosszabb távú projektjeink is indultak (vagy épp befejeződtek): elindult Hódmezővásárhelyen és környékén megvalósított, 12 intézményt érintő NOÉ elnevezésű projektünk. Két pályázati programunk is indult a Belügyminisztérium, illetve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács  támogatásával (JUVENTAS és Mission Possible projektek) és több nemzetközi programban is partnerek lettünk (ATIPIA, Participate in Your Life). Ez utóbbiak nemzetközi stratégiánkba illeszkedő projektek, európai intézmények és civil szervezetek kapcsolatrendszerének, hálózatának építéséről szólnak, melyek a különleges színházi formákat vagy az interaktivitást helyezik a középpontba. Emellett társszervezői voltunk az EVENS Foundation által szervezett Art and Education nevű budapesti szemináriumnak.

Szeptemberben olyasmire vállalkoztunk, amit korábban még sosem csináltunk: 12 követet kértünk fel, hogy képviseljenek bennünket az ÚjNapÚjRemények projektben, és vigyék a Káva hírét minél messzebbre. Követeink mindössze 4 hét leforgása alatt több mint 260 támogatóhoz jutottak el, és összesen több mint 1,7 millió Forintot gyűjtöttek össze. Ebből az összegből támogattuk az évad első felében a Káva résztvevő színházi előadásait. Az évad végén egy újabb sikeres közösségi adományozási kampányt  (Adjuk össze!) pörgettünk le annak érdekében, hogy kicsit javítsunk játszóhelyünk, a MU Színház stúdiója állapotán. A befolyt összeget picit kiegészítve és a MU Színházat is bevonva fény- és hangszigetelésre, a parketta felcsiszolására és festésére, faljavítási és üvegezési munkákra fordítjuk.

2018-ban indult önkéntes programunk, amire rekordsebességgel közel 100-an jelentkeztek. Programunkon azóta sokat változtattunk, és persze önkéntesekkel is bővültünk, akik egyre inkább részeseivé váltak a Káva életének. Mára van egy kb. 10 főből álló “kemény mag”, akikre szinte bármikor számíthatunk. A program folytatódik, új elemekkel is kibővítve.

Talpuk alatt című előadásunkat beválogatták a debreceni DESZKA Fesztivál programjába és PEER GYNT előadásunk az “A” kategóriás Augenblick Mal! nevű berlini nemzetközi ifjúsági színházi fesztiválon vett részt.

Az évad végére is jutott siker: Az Edison 100 kezdeményezés keretében idén először díjazták Magyarország legjobb, gyerekeket fejlesztő kezdeményezéseit. A Káva Kulturális Műhely a Kreatív kategória győztese lett.

Nagyjából ennyi, a tények szintjén. És még így is sokminden kimaradt. És már a nyakunkon a 2019/2020-as évad. Majd azt is jól összegezzük. Ha odaérünk a végire, majd akkor. Na. Köszönjük, hogy elolvastad, köszönjük, ha mellettünk állsz és támogatsz bennünket valamilyen formában!

Hamarosan jelentkezünk a 23. évad konkrét terveinek bemutatásával.

 

 

 

 

 


 

OSZD MEG EZT A BEJEGYZÉST!

Share on facebook
Share on print
Share on email