ta1

JUVENTAS II. – drámapedagógiai módszerek a bűnmegelőzés szolgálatában

A JUVENTAS II. elnevezésű projekt a bűnmegelőzés különböző területein használható, a cselekedtetésre épülő, az intellektust és az érzelmeket egyszerre megmozgató drámapedagógiai eszközök, módszerek beágyazását célozza.

Szerves folytatását kínáljuk a 2019 augusztusában véget ért JUVENTAS I. projektnek. Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan lehet ezeket a módszereket tartósan beágyazni a különböző intézményekbe, hogyan lehet elérni, hogy tartósan jelen tudjanak lenni a célcsoportok életében.

Projektünk alapelve a társadalom különböző (fiatalkorú és felnőtt) közösségeiben meglévő szolidaritás, empátia támogatása. Szakmai törekvéseink közé tartozik a társadalmi befogadás és a tolerancia erősítése, az előítéletek elleni fellépés, a diszkrimináció minden formája elleni küzdelem, a többszempontúság elvének érvényesítése, az alkotói-partneri viszonyok létrehozása. Munkánk gyakorlat-centrikus, a reflexivitást, az innovatív és kreatív kezdeményezéseket messzemenően támogatja.

Építünk a korábbi évek tapasztalatára és értelemszerűen saját projektünk már látható eredményeire, azokat a módszereket is használjuk, amelyekről a bebizonyosodott, hogy ezen a területen működőképesek. Projektünkben több, egymástól jelentősen eltérő drámapedagógiai módszert is használunk és arra koncentrálunk, hogy ezek beépüljenek a célcsoportok mindennapjaiba. Szakembereink az ország legtapasztaltabb, legelismertebb drámapedagógusai, színész-drámatanárai közé tartoznak, akiknek 20-25 éves gyakorlati tapasztalata van a különböző életkorú, olykor radikálisan eltérő szociokulturális háttérrel rendelkező gyerekekkel / fiatalokkal és felnőttekkel végzett munkában.

A COVID-19 helyzet miatt projektünk megvalósítása 2020. decemberében ér véget. Ezzel párhuzamosan elindult a JUVENTAS III. projekt megvalósítása is.

Partnerszervezetek:

  • Káva Kulturális Műhely Egyesület 
  • Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály
  • EMMI Budapesti Javítóintézete 
  • EMMI Aszódi Javítóintézete 
  • Parforum Részvételi Kutatói Műhely 
  • Magyar Pszichodráma Egyesület 

Négy modulban, különböző célcsoportoknál, több különböző performatív drámás módszert alkalmazunk, bizonyítva ezek működőképességét és beágyazhatóságát a bűnmegelőzés területén.

A pályázat kiírója: Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács

Támogató: Belügyminisztérium

A program a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg. 

      

A JUVENTAS I. projekt hivatalos aloldala:

TOVÁBB A PROJEKT OLDALÁRA

A JUVENTAS II. program fórumszínházi moduljának kutatási beszámolója itt érhető el:

TOVÁBB A BESZÁMOLÓRA