hh3

Állampolgári színház

A Káva 2019. februárjában indította el először ÁLLAMPOLGÁRI SZÍNHÁZ néven színházi foglalkozás-sorozatát. A három hónapos próbafolyamat során a résztvevők saját történeteiből közösségi színházi előadás született a LAKHATÁS – OTTHON témájában, melyet május elején mutattunk be.

A munka során azok a gondolatok, emlékek, személyes történetek kerültek előtérbe, amelyek a csoporttagok számára a lakhatás és otthon kimeríthetetlen témájához kapcsolódtak.

A témához mindenkinek volt személyes viszonyulása, (Hol, milyen körülmények között élsz most? Hol születtél? Mi álmaid otthona?), ugyanakkor a témának aktuális és globális vonulatait is feldolgozták (Hogyan, milyen körülmények között élnek az emberek a mai Magyarországon? Milyen problémákkal és kihívásokkal kell szembenéznie társadalmunknak a lakhatás kapcsán?).

A témához kapcsolódóan készült interjú a foglalkozás vezetőivel, Sereglei Andrással és Somorjai Mártonnal, a Káva színész-drámatanáraival.

TOVÁBB AZ INTERJÚHOZ

A második évadban az új csapat a KLÍMATEHETELENSÉG témájával foglalkozik.

Milyen áldozatokat kíván a Föld megmentése? Fenntartható faj az ember? Mik a jellemzői a Homo Naturalis (Fenntartható Ember) fajnak? Ki mond(hat)ja meg nekünk/kinek hihetünk azzal kapcsolatban, mit kell tennünk, hogy túléljük a klímakatasztrófát? Vagy megérett az ember a pusztulásra? Képesek vagyunk több generációval előre tervezni, és értük a saját jólétünk kárára áldozatokat hozni? Elvész-e a művészet spontaneitása egy fenntartható világ racionális praktikumában? Ha már úgyis elkéstünk a túlélésért folytatott versenyfutásban, miért ne élvezzük ki az utolsó szép évszázadot, évtizedeket, éveket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a második évad résztvevői.

A témával kapcsolatban ajánljuk figyelmedbe a csoport vezetőivel, Sereglei Andrással és Somorjai Mártonnal készült interjúnkat.

> > >

Miben más az ÁLLAMPOLGÁRI SZÍNHÁZ, mint egy felnőtt színjátszó csoport? A résztvevők performativitás eszközét használják, nem a színpadi képességek vannak a középpontban. A színház eszköz, hogy a csoportot foglalkoztató kérdésekről lehessen beszélni. Nem a művészi produktum, hanem a fókuszban álló téma a fontos. Itt az előadás belőled, a Te gondolataidból fakad majd!