JUVENTAS IV. – részvételi színházi és drámapedagógiai módszerek a bűnmegelőzés szolgálatában

A JUVENTAS IV. elnevezésű projekt a bűnmegelőzés különböző területein használható, a cselekedtetésre épülő, az intellektust és az érzelmeket egyszerre megmozgató drámapedagógiai eszközök, módszerek multiplikálását célozza. Szerves folytatását kínáljuk a  JUVENTAS I., II. projektnek és alapvetően építünk a JUVENTAS III. projekt eredményeire. 

Projektünk alapelve a társadalom különböző (fiatalkorú és felnőtt) közösségeiben meglévő szolidaritás, empátia támogatása. Szakmai törekvéseink közé tartozik a társadalmi befogadás és a tolerancia erősítése, az előítéletek elleni fellépés, a diszkrimináció minden formája elleni küzdelem, a többszempontúság elvének érvényesítése, az alkotói-partneri viszonyok létrehozása. Munkánk gyakorlat-centrikus, a reflexivitást, az innovatív és kreatív kezdeményezéseket messzemenően támogatja.

Építünk a korábbi évek tapasztalatára és értelemszerűen saját három eddigi projektünk már látható eredményeire, azokat a módszereket is használjuk, amelyekről a bebizonyosodott, hogy ezen a területen működőképesek, ugyanakkor érdekeltek vagyunk a folyamatos kísérletezésben, fejlesztésben. Szakembereink az ország legtapasztaltabb, legelismertebb drámapedagógusai, színész-drámatanárai közé tartoznak, akiknek 25-30 éves gyakorlati tapasztalata van a különböző életkorú, olykor radikálisan eltérő szociokulturális háttérrel rendelkező gyerekekkel / fiatalokkal és felnőttekkel végzett munkában.

Partnerszervezetek:

  • Káva Kulturális Műhely Egyesület (Budapest, Magyarország)
  • EMMI Aszódi Javítóintézete
  • Hintalovon Alapítvány

Három modulban, különböző célcsoportoknál, több különböző performatív drámás módszert alkalmazunk, bizonyítva ezek működőképességét és beágyazhatóságát a bűnmegelőzés területén.

Főbb programelemek:

  • börtönszínházi foglalkozássorozat az Aszódi Javítóintézetben (12 alk.)
  • komplex színházi nevelési előadások és hozzájuk kapcsolódó bűnmegelőzési tematikájú feldolgozó foglalkozások általános és középiskolások számára (3×5 ea.)
  • Bűnmegelőzési tematikájú és/vagy célú komplex drámaórák (2 db.) kidolgozása
  • Bűnmegelőzési tematikájú és/vagy célú komplex drámaórák megvalsóítása Budapesten és Pest Megyében élő fiatalok számára (10 alk.)
  • vitaszínházi előadás kidolgozása felnőttek számára (1 db.)
  • vitaszínházi előadás bemutatása felnőttek (bűnmegelőzési jelzőrendszerben dolgozók + pedagógusok) számára (össz.: 5 ea.)

A projekt futamideje: 2022. március 1. – 2023. augusztus 31.

A JUVENTAS I. és II. projektek hivatalos aloldala:

JUVENTAS I. JUVENTAS II. JUVENTAS III

 

A program a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.