Utazás a hagymahéj körül

Norvég – magyar bilateriális színházi projekt

A Káva Kulturális MŰhely az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakának Kulturális és természeti örökség  programja keretében meghirdetett Kortárs Előadó-művészeti együttműködések előremozdítására (B1-2016) című pályázati felhívásra a Kompani 13 norvég társulatával együttműködésben HU07-0245-B1-2016 azonosítószámú pályázatot nyert az „Utazás a hagymahéj körül – bilateriális (norvég-magyar) részvételi színházi projekt” című  projekt megvalósítására.

A projekt időtartama: 2016.05.02. – 2017.04.30.

Partnerszervezetek:

  • Kompani13 (Norvégia)
  • Káva Kulturális Műhely

A projekt során a Káva Kulturális Műhely a bergeni Kompani13 társulattal karöltve létrehoztak egy-egy, középiskolás fiataloknak szóló, részvételiséget középpontba állító színházi előadást, valamint film keretében is rögzítették a létrejött előadásokat. A projekt zárásaként a Peer Gynt Szimpózium keretén belül mutatták be mindkét előadást Budapesten, szakmai beszélgetésekkel bővítve. A projekt mindkét társulat számára nagyon sikeres együttműködésnek bizonyult.

A partnerek elsődleges szakmai célja az volt, hogy a két társulat egymást megismertetve a hazájukban alkalmazott legismertebb formákkal, egymást képezve hozza létre saját részvételi színházi előadásaikat középiskolás fiatalok számára, melyek az irodalmi klasszikus Peer Gynt alapján készülnek, és reflektálnak a norvég és a magyar, valamint az európai valóságra. Kiemelt szerep jutott a tanulmányutaknak, melyek lehetőséget biztosítottak a szakmai teamekben dolgozó kollégák számára, hogy egyrészt képet kapjanak a norvég illetve a magyar kulturális és oktatási helyzetről, ezen belül a független színházak helyzetéről, eredményeiről, másrészt, hogy megismerjék a projektben együttműködő külföldi kollégákat, művészi és szakmai eredményeiket, problémáikat, kutatási területeiket.

 

Kapcsolódó anyagok:

Bergen útibeszámoló (blog)

Budapest 2016 Kompani13 – a travelogue (a Kompani13 beszámolója)

Beszámoló a norvég partnerszervezet látogatásáról

 

A projekt létrejöttét a Norvég Alap támogatta.