Előadások

gyerekeknek és fiataloknak

A Résztvevő Színháza (ARS) előadások közös és legfontosabb jellemzője, hogy a vendégként érkező iskolai osztályok tagjai nem csak nézők, hanem egyben aktív, közösen gondolkodó, cselekvő) résztvevők is.

Az előadások jelentős része a Káva Műhelyben, vagyis a MU Színház stúdiójában valósul meg, de sokat utazunk vidékre és néhány előadásunk iskolai terekben is bemutatható.

Gyerekeknek és fiataloknak szóló résztvevő színházi előadásainkon a társulat vendégei, illetve a hospitálók, szakmai gyakorlatukat végzők térítésmentesen, más szakmai vendégeink 500 Ft-os jegy vásárlásával vehetnek részt (megfigyelőként).

 

Premierek a 2017/2018-as évadban:

  • Madák Zsuzsanna rendezésében mutatjuk be 2017 őszén A száműzött herceg című előadásunkat, melyet az általános iskolák 3-4. tagozatosainak szánunk. Író, dramaturg: Mikó Csaba. Látványtervező: Mihály-Geresdi Zsófia. Színész-drámatanárok: Bori Viktor, Kardos János, Patonay Anita.
  • Kovács Dániel Ambrus rendezésében szintén 2017 őszén mutatjuk be A Troll című előadásunkat a középiskolások számára. Dramaturg: Laboda Kornél. Író, látványtervező: Kovács Dániel Ambrus. Színész-drámatanárok: Gyombolai Gábor, Milák Melinda, Sereglei András.
  • Juhász Zsolt koreografálásában, Seregei András rendezésében mutatjuk be 2018 tavaszán Talpuk alatt című új táncszínházi nevelési előadásunkat, mely a Nemzeti Táncszínházzal és a Duna Táncműhellyel létrejött koprodukció eredménye. Színházi nevelési konzulens: Takács Gábor. Táncosok és színész-drámatanárok: Bori Viktor, Bódi Dávid, Fehértóy Zsanett, Horváth Eszter, Kanozsai Ákos, Kolumbán Norbert, Kriston Fruzsina, Patonay Anita, Reszneki Virág, Szabó Tamás.
  • Tavaly ősszel indult kétéves Káva Stúdiónk hallgatóival 2018 júniusában mutatunk be két résztvevő színházi előadást, melyben a Káva színész-drámatanárai is játszanak. Rendezők: Gyombolai Gábor, Sereglei András. Dramaturgok: Bodor Panna, Róbert Júlia.

 

Igaz történet alapján

komplex táncszínházi nevelési előadás

Egy magyar család, sokunké lehetne. A szülők közösen úgy döntenek, hogy apa kimegy külföldre dolgozni, mert itthon kilátástalan a helyzetük; félretenni nem tudnak, a hitelek miatt komoly tartozásaik vannak. Az apa kint szűkös körülmények között él, minden pénzt félretesz. Néha szó van róla, hogy ő hazajön vagy utánamegy a család, de ez egyre inkább csak álmodozás, nem realitás. 
Hogy hat mindez a család közös életére, viszonyaikra? Hogy őrizze meg az emberségét (és a gyerekségét) valaki egy széthullott családban? 

 

Különleges előadás az általános iskolák 6-7-8. osztályosai számára, melyben a kortárs tánc, a hagyományos színház és az interaktivitás ötvöződik.

 

Színész-drámatanárok, táncosok: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László, Nagy Csaba Mátyás, Jakab Zsanett, Kardos János, Milák Melinda

Látványtervező: Kiss Gabriella
Fénytervező: Fogarasi Zoltán
Író, dramaturg: Róbert Júlia
Színházi nevelési konzulens: Takács Gábor
Koreográfus: Kun Attila
Rendező: Sereglei András

Együttműködő partnerek: Nemzeti Táncszínház, Közép-Európa Táncszínház, Bethlen Téri Színház, Káva KM

Bemutató: 2015. november 2. / 10.00 / Bethlen Téri Színház
Játékidő: kb. 150’

Titkos ajtó

színházi nevelési előadás 13-15 éveseknek

A történet egy 14 éves lányról szól, aki zűrzavarosnak látja életét, keresi a - számára még - "titkos ajtókat". Milyen titkos ajtót/ajtókat kell megtalálni egy kamasznak ahhoz, hogy biztonságosan haladjon a változás útján?

 

Színész-drámatanárok: Gyombolai Gábor, Kálócz László, Ladányi Júlia, Patonay Anita, Sereglei András

Konzulensek: Koller Éva (pszichológia) és Téri Gáspár (mozgás)

Látványtervező: Veronika Keresztesova

Zene: Szabó-Sipos Ágoston

Dramaturg: Zsigó Anna

Rendező: Kárpáti Péter

Szakmai programvezető: Patonay Anita

Bemutató: 2017. március 13.

Horda2

komplex tánc/színházi-nevelési előadás

Egy kőszínház. Egy tánccsoport. Egy igazgató és egy koreográfus. Körülöttük a hazai színház világa. Profilváltás a színházban. Melyik hordához tartozzunk? Hogyan tartozzunk egy hordába?

 

Az alkotók célja, hogy Kun Attila koreográfiájának újragondolásával lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket a mozgáson keresztül, más szóval: képesek legyenek testük szabad kifejező erejét felnyitni és használni. Formabontó előadásról van szó tehát abban az értelemben, hogy a színházi nevelés hagyományos szó-központúsága találkozik itt a táncszínházi formanyelvvel.

 

Táncosok: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Kun Attila, Mádi László, Jakab Zsanett

Színész-drámatanárok: Kardos János, Takács Gábor

Dramaturg: Róbert Júlia

Koreográfus: Kun Attila

 

Bemutató:  Nemzeti Táncszínház, Refektórium / 2014. január 16. / 10.00

Szakmai együttműködő szervezetek: Nemzeti Táncszínház, Közép-Európa Táncszínház, Káva KM

 

Trailer az előadásról

 

Hosszabb trailer az előadásról

 

 

Peer Gynt

színházi nevelési előadás középiskolásoknak

"Van hasonlóság, ez kétségtelen.
De a reggel nem este, és az este se reggel, 
valami különbségnek lennie mégiscsak kell! 
Van is, és mindjárt meghallod, miben:
Ott kinn a napfényes égbolt alatt
úgy szokták mondani: „Ember, légy önmagad!" 
Itt, nálunk másképpen beszél a nép:
itt úgy mondjak: „Manó, légy magadnak elég!"

 

Színházi játékunk a valóság elől való menekülés nagy témakörén belül az önmagunk és mások felé vállalt felelősség témáival foglalkozik.

 

Színészek: Bori Viktor, Kardos János, Milák Melinda, Szilágyi Kata, Tóth Orsi, Terhes Sándor
Dramaturg: Róbert Júlia
Látványtervező: Izsák Lili
ARS konzulens: Takács Gábor
Rendező: Polgár Csaba

Az előadás a Káva és HOPPart koprodukciójában, a Norvég Alap támogatásával jött létre.
Bemutató: 2017. április 11.

A száműzött herceg

komplex színházi nevelési előadás 3-4. évfolyamosoknak

Timothée de Fombelle Perle könyve című regénye néhány motívumának felhasználásával.

Hogyan és mire használjuk a képzeletünket? Történetünk nem egy klasszikus tündérmese. A jó-rossz definíciója nem fordítható le a történetben megjelenő két világra, ahogyan a háborúba sodródó világról sem mondható el, hogy nem működteti a képzeletet.

 

Színészek: Bori Viktor, Kardos János, Patonay Anita

Szakmai programvezető: Bori Viktor
Író: Mikó Csaba
Látványtervező: Mihály-Geresdi Zsófia 
Rendező, dramaturg: Madák Zsuzsanna

Bemutató: 2017. október 26.

 

A TROLL

komplex színházi nevelési előadás középiskolásoknak

Előadásunk Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című darabjának átdolgozása, mai adaptációja.

A középiskolások számára készülő színházi nevelési előadás azt a gyakori jelenséget kísérli meg körüljárni, amikor egy kamasz közösségben kipécéznek valakit, és merő szórakozásból heccelni kezdik. Gombrowicz drámájában van egy csavar: a trónörökös herceg nem belerúg Yvonne-ba, hanem meglepő gesztussal felemeli magához. Az áldozat ettől még éppoly kiszolgáltatott, megalázott, közprédául vetett marad, mintha bántanák.

 

 

Színészek: Gyombolai Gábor, Milák Melinda, Sereglei András

Szakmai programvezető: Milák Melinda

Író: Kovács Dániel Ambrus
Látványtervező: Kovács Dániel Ambrus 
Dramaturg: Laboda Kornél

Rendező: Kovács Dániel Ambrus

Bemutató: 2017. november 29.

TÁMOGATÓINK és PARTNEREINK