iskola

A MI ISKOLÁNK – közösségi színházi előadás felnőtteknek

Közösségi színházi előadást készítünk felnőtt civilekkel, pedagógusok egy csoportjával. Célunk, hogy a résztvevők a színházcsinálás minél több fázisába aktív résztvevőként vonódjanak be (beleszólhassanak a konkrét jelenetek, a rendezés, a látvány és a dramaturgiai szerkezet alakulásába).
Az új előadás a Káva felnőtt civileknek szóló Állampolgári Színház elnevezésű közösségi színházi projektjének harmadik etapja keretében valósul meg; egyben pilot-programja a KA2 jelű Erasmus+ nemzetközi stratégiai partnerségi programunknak is.
Meglátásunk szerint a pedagógusok az iskola mindennapjainak szakértői. Ők ismerik legjobban az iskola világát, az iskolahasználók (diákok, szülők, tanárok) problémáit, láthatják a rendszer-szintű problémákat és talán reflektálni tudnak / akarnak ezekre.
Célunk egy nyilvános – a résztvevő célcsoport személyes történeteiből épülő félfikciós (a begyűjtött történetekből íródó) – közösségi színházi előadás létrehozása és bemutatása néhány alkalommal. A történet szándékaink szerint nem egyvalaki személyes sztorija lesz: abból épül, amiket a célcsoport ad, de megpróbál minél inkább közössé válni. Ezt a közös történet próbáljuk elmesélni a színházban. Legfőbb szándékunk a pedagógusok hangjának felerősítése.

A projektet elindító, a történetek gyűjtését célzó felhívás itt olvasható:

ADJ NEKÜNK EGY TÖRTÉNETET A MAI MAGYAR ISKOLÁRÓL!

Segíts nekünk egy történettel, hogy létre tudjunk hozni egy olyan – civilek és színészek által együtt megalkotott – közösségi színházi előadást, ami felerősíti a pedagógusok hangját! Tanítókat, tanárokat keresünk az ország minden részéről, hogy elmeséljék nekünk saját történeteiket és így az iskola világának szakértőiként hitelesítsék, gazdagítsák majdani előadásunkat.

Mi most rátok vagyunk kíváncsiak! A kizárólag általatok átadható, értékes (mert valami fontosra rávilágító), egyedi történetek érdekelnek bennünket. A “nagy” eseményektől az egészen apró villanásokig.

Mesélj egy saját történetet arról,
miért lettél tanár,
amikor egy esemény (vagy események láncolata) miatt elhagyni tervezted a pályát,
amikor valami igazán felemelő dolog történt az intézményedben,
amikor új gondolat született benned vagy éppen újragondoltál valami megszokottat,
amikor falakba ütköztél vagy igazságtalanságot tapasztaltál!  

(A fenti félmondatok inspirációul és választási lehetőségként szolgálnak, természetesen ezektől eltérő történeteket is örömmel fogadunk.)

A történeteket alapanyagként használjuk, a történetmesélők anonimek maradnak, ezért intézményetek és a történet szereplőinek pontos nevét, kérjük, NE írjátok le vagy változtassátok meg! Egy “történetmesélőtől” max. 2 különböző történetet várunk! Ha úgy érzed, hogy versben, kiáltványban, recept formájában jobban, érzékletesebben le tudod írni, amit szeretnél, akkor válts műfajt és írd meg úgy!

A történetek elküldhetők nekünk elektronikusan (kb. 4000 leütés/történet) vagy digitális formában (max. 3 perc hosszúságú mobil felvétel/történet) a petro.julianna@kavaszinhaz.hu címre 2021. augusztus 31-ig!

HA VALAKI INKÁBB EGY SZEMÉLYES (ONLINE) BESZÉLGETÉS KERETÉBEN OSZTÁNA MEG VELÜNK A TÖRTÉNETÉT, JELEZZE A FENTI EMAIL CÍMEN, ÖRÖMMEL BIZTOSÍTJUK EZT A LEHETŐSÉGET IS!

Adj nekünk egy történetet, segítsd felerősíteni a pedagógusok hangját! A kapott történetekből születő előadást 2022 február elején mutatjuk be Budapesten, a MU Színházban!

2021 őszén workshopot tartunk a leendő civil szereplőknek, a foglalkozások-próbák előreláthatóan októberben kezdődnek és a bemutatót 2022 februárjában tartjuk a budapesti MU Színházban.

Alkotói stáb:
rendező – Sereglei András
videó, technika – Somorjai Márton
kávás színészek az előadásban – Somorjai Márton, Takács Gábor
író, dramaturg – Róbert Júlia
látványtervező – a másik Kiss Gabriella
szervezés – Petró Julianna
gazdasági programvezető – Balassa Zsófia
kommunikáció: Szilasi Flóra, Sólyom-Nagy Fanni
értékelés, dokumentáció – Balassa Zsófia, Somorjai Márton, Takács Gábor
szakmai projektvezető – Takács Gábor

 

 

 

Share on facebook
Share on print
Share on email