honlap borító 1920x400 visszanezo - 20/21

Visszanéző – 2020/2021

Milyen évad volt a Káva számára a 2020/2021-es?

by tg

Nem írom le azt a szót… tudod melyiket… a huszonnegyedik volt ez… háááát… sok szempontból nehéz, tervezhetetlen, improvizációra késztető, határokat feszegető… közben az a társadalmi, politikai és szakmapolitikai közeg, ami körbevesz bennünket, komoly nyomás alá helyezett mindenkit, mi sem tudtuk / tudjuk kivonni alóla magunkat. Ellentmondások sokasága… talán sosem volt ennyi pénz a kultúrában és talán sosem volt ennyire nehéz számunkra „elérni” ezt a pénzt…

Nem túlélni, hanem folyamatosan fejlődni akarunk: szakmai, szervezeti értelemben egyaránt. Ehhez komoly kapaszkodót jelent, hogy társulatként működünk, vagyis kijelenthetjük, hogy bár egyénileg nyilván sok kérdésben nem pont ugyanazt gondoljuk, de értékrendszerünk, preferenciáink, szakmai elképzeléseink vannak annyira közösek, hogy együtt képviseljük őket. Ez az időszak közösségként is próbára tett bennünket…

Szóval akkor következzen egy messze nem teljes összegzés, ami azért arra jó, hogy képet kapjatok arról, mi történt velünk a 24. évadban.

Gyerekeknek és fiataloknak játszottunk 199 alkalommal komplex színház nevelési előadást (résztvevő színházi előadást), ebből 169 alkalom online, 30 alkalom élőben valósult meg. 30 alkalommal felnőttekkel is találkoztunk valamilyen formában.

A fenti adatok nem árulják el, de kidolgoztuk összesen 8 előadásunk, színházi játékunk online verzióit is!

Drámaórát, drámafoglalkozást, gyakorlatsort 72 alkalommal tartottunk, így közösségi szakmai programjainkkal, két nyári drámatáborunkkal együtt az éves összes játékunk száma: 301.

Három bemutatónk volt az évadban: Labirintus (ARS résztvevő színházi előadás több korosztállyal), Fényeskedjék neki (ARS résztvevő színházi előadás középiskolásoknak), Reunion (középiskolásoknak szóló ARS résztvevő színházi előadás, szakmai koprodukcióban a komáromi Jókai Színházzal).

Írtunk és beadtunk összesen 19 db pályázati anyagot. 1 nemzetközi, 18 hazai pályázat. Ebből eddig 3 nem nyert, 12 még függőben van, 4 kapott támogatást. (Ez a 19 általunk elérhető pályázat jóval kevesebb, mint ahány az előző években volt.)

Nagyobb, egy évnél hosszabb távú projektjeink folytatódtak (vagy épp befejeződtek): Hódmezővásárhelyen és környékén megvalósított, 12 intézményt érintő NOÉ BÁRKÁI elnevezésű projektünk véget ért. A három éves munkáról, annak online vetületéről készült film.

JUVENTAS II. pályázati programunk befejeződött, a JUVENTAS III. pedig elindult a Belügyminisztérium, illetve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács  támogatásával. Ez utóbbi keretében eddig megvalósultak komplex színházi nevelési előadások és az ezekhez tartozó elemző-foglalkozások, volt egy ún. börtönszínházi sorozatunk a Budapesti Javítóintézetben, kidolgoztunk egy 42 órás drámás tematikát a bűnmegelőzési területeken dolgozó szakemberek számára és megvalósítottunk két drámás gyerektábort. Folytatódott Participate in Your Life nemzetközi projektünk is az őszi bergeni konferencia és a 2022-ben Kaunasban létrejövő BÁBEL TORNYA című részvételi színházi előadás előkészítésével. Online dolgoztunk Erasmus+ nemzetközi programunkon belül a budapesti, drezdai és a bergeni partnerekkel  azon, hogy létrejöjjön egy közös elméleti és gyakorlati keret a közösségi színházak értékelésére.

Más szakmai és közösségi munkák, eredmények

A pandémia miatt a tervezettnél később és átalakulva, de sikeresen ért véget Állampolgári Színházi projektünk második fejezete, mely a Klímatehetetlenség témakörével foglalkozott. 

Új társulati és egyéni fotók készültek Csoszó Gabriella közreműködésével, melyek közvetíteni próbálják kifelé is azt a közösségi szempontot, melyet minden munkánkban képviselünk. 

Készítettünk 4 új és izgalmas podcast-ot, megszerveztünk 4 workshopot Határes(e)tek elnevezésű sorozatunkon belül, készültek új blogbejegyzesések, működtettük Filmklubunkat.

Megjelentettük Jeladás és képzelet, valamint Pedagogy and politics in Hungarian TIE  című kiadványainkat és elkezdtük felépíteni archívumunkat. a honlapon és Youtube-csatornánkon. Az évad közben fogadtunk szakmai gyakorlatukat nálunk töltő diákokat az ELTE-ról és a Színház- és Filmművészeti Egyetemről is.

Suli+ csoportunkba már 216 pedagógus csatlakozott, pedagógusoknak szóló hírlevelünket 1100 főnek küldjük rendszeresen.

2020 őszén harmadik alkalommal kértünk fel követeket (ez alkalommal 12-t), hogy képviseljenek bennünket az ÚjNapÚjRemények projektben, és vigyék a Káva hírét minél messzebbre. Követeink mindössze 4 hét leforgása alatt összesen több mint 1,1 millió Forintot gyűjtöttek össze. Ebből az összegből támogattuk az évad első felében a Káva résztvevő színházi előadásait. 

Az évad végén egy újabb kísérletbe fogtuk: elkezdtük felépíteni a Kérdezők közösségét, vagyis azok csapatát, akik színházunkat havi rendszeres adományukkal támogatják. 3 hónap alatt 28 támogatónál és több mint 70.000 Ft. havi támogatásnál járunk.

Mindemellett társulatunk művészeti vezetője követként részt vett a FESZ gyűjtési akciójában, mely a színházi háttérdolgozókat volt hivatott segíteni. A közel nyolc és félmilliós összeghez majdnem négyszázezer forintos gyűjtéssel tudott hozzájárulni.

2018-ban indult önkéntes programunk, amire rekordsebességgel közel 100-an jelentkeztek. Programunkon azóta sokat változtattunk, és persze újabb önkéntesekkel is bővültünk, akik egyre inkább részeseivé váltak a Káva életének. Mára van egy kb. 10-15 főből álló “kemény mag”, akikre szinte bármikor számíthatunk. A program folytatódik, új elemekkel is kibővítve.

Sikereink

  • Talpuk alatt című előadásunkról a Hagyományok Háza Átalvető című műsorában volt hosszabban szó, ami a képre kattintva megtekinthető.
  • Labirintus című előadásunkat meghívták a győri Kikötő’21, valamint a debreceni CSIP konferencia programjába.
  • Fényeskedjék neki előadásunkat beválogatták a 2021-es szegedi THEALTER programjába.
  • Juventas programunk az NBT és a Belügyminisztérium közös miniszteri dicsérő oklevelét kapta. 

Mindezek mellett előkészítettünk, bepróbáltunk több előadást, színházi projektet is (pl.: Sziget, Vakfolt, Sorsjegy, A mi iskolánk, Emberadat, Tükörben), ezekről részletesen hírt adunk az ünnepi, 25. évadot beharangozó augusztusi blogbejegyzésünkben!

Köszönjük, hogy mindezt elolvastad, köszönjük, ha mellettünk állsz
és támogatsz bennünket valamilyen formában!

OSZD MEG EZT A BEJEGYZÉST!

Share on facebook
Share on print
Share on email